Kvinna står lutad mot husvägg

Ida bygger lösvirkeshus i gammalt stuk i Tofteryd

När inget hus fanns till salu så bestämde sig Ida för att rita och bygga ett eget. Med hjälp av sin far, med second hand-fynd och med en begränsad budget kommer den unika skånelängan snart stå klar i Tofteryd.

När Ida Toftgård flyttade hit från Götene för 16 år sedan så blev det anrika landsbygdssamhället Tofteryd en viktig del av hennes liv. Här har hon deltagit i samhället, skaffat tre barn och byggt upp en framgångsrik trädgård med tusentals följare på sociala medier.

Men efter en skilsmässa visade det sig bli svårt att hitta något hus till salu i Tofteryd. Ida tog därför kontakt med en markägare, köpte sig en bit avstyckad tomt och började i april 2017 bygga sitt hus tillsammans med sin far, Conny Magnusson.

Hus i grönska

Drömmen om trädgården

När vi besöker huset så är det bara en månad kvar till inflytt. Här inne råder febril aktivitet bland stora maskiner som är utspridda över 160 kvadratmeter. Ida målar den långa träväggen i korridoren och Conny är upptagen vid sågen i köket. Det är bråttom och intervjun måste därför ske på plats, mitt under pågående byggkaos.

– Jag drömmer ju främst om trädgården. Själva huset är bara ett sätt att nå det. För att uppnå drömmen med en begränsad budget så ritade jag ett enkelt enplanshus som var utan krångliga lösningar. Det skulle vara ett lågt hus som smälter in i grönskan och därför blev det en skånelänga. Stilen har varit superviktig, men när mer ekonomiska alternativ har dykt upp så har jag varit tvungen att kompromissa, säger Ida.

Målning och byggnation i hus

Nytt och gammalt

I slutet av korridoren finns köket, där Conny håller på att sätta upp ett 70-talskök som Ida har köpt på Blocket. Köket är ett av exemplen på en ekonomisk kompromiss – som ändå inte har varit alltför smärtsam för Ida, som ju är förtjust i ’det gamla’.

– Så fort jag fick bygglovet så köpte jag hem begagnat taktegel, och därefter hämtade vi köket. Jag har också köpt gamla fönster från ett sekelskifteshus i Skillingaryd som jag ska ha till mitt framtida växthus. Och en fin gammal spegeldörr har jag fått från en i Tofteryd som samlar på dörrar. Varenda detalj i huset andas omtanke och charm tack vare att de har handplockats från andrahandsmarknaden.

Tofterydsandan

Ida berättar om en ’tofterydsanda’ som har inspirerat henne under hela processen.

– På sommaren bygger alla i Tofteryd. Då har vi till och med en specialbilaga i Tofterydsbladet som bara handlar om folk som bygger, säger hon med ett skratt och tillägger att hon blev intresserad av byggnadsvård och lantlig stil först när hon flyttade till Tofteryd.

– Här har jag lärt mig att man ska återanvända och värna om saker – om något är trasigt så lagar man det. Av samma anledning tror jag det kommer vara en fantastisk känsla att få flytta in i något som jag hjälpt till att bygga från början. Det måste vara den här företagarandan som har smittat.

Trädgården och en längtan efter ett hus i gammal stil har varit de stora drivkrafterna i Idas annorlunda husbyggarprojekt. Men en drivkraft har också varit pappa Conny Magnusson, som bestämde sig för att gå i pension i samband med att han erbjöd sig hjälpa till med huset.

– Så fort ett hinder har dykt upp så har han hittat ett sätt att lösa det. Och när han har haft tiden och jag inte haft pengarna så har han kunnat hjälpa mig också – på det viset har det varit en riktig lyx, säger hon.

omständigheterna, trädgårdens utformning och många andra saker har spelat in i utformningen av Idas hus och trädgård. Nu börjar äntligen ett unikt resultat synas.

– Jag kommer nog att känna mig hemma redan första kvällen jag flyttar in. Nästa steg blir att känna in och planera. Därefter kan jag äntligen sätta igång med trädgården, säger hon.

Text. Simone Kamm, Foto: Simone Kamm och Ida Toftgård