Bengt Carlsson, Beijer Byggmaterial i Vaggeryd

Bengt Carlsson, lagledaren på Beijer Byggmaterial i Vaggeryd

Laget framför jaget

Alla har betydelse på en liten ort där vi alla hjälps åt att driva samhället framåt på och utanför sin egen spelplan.

Doften av trä, verktyg, kemikalier, nytt… det är en speciell känsla att kliva in i butiken som har kvar atmosfären från svunna tider dit man kanske sa ”jag ska åka fram till järnhandeln”. Butikshyllorna står tätt med allt man kan behöva.

Bengt växte upp i Byarum där han gick i skolan till fjärde klass och där han var flitig besökare på fotbollsplanen. Fotbollen har hängt med honom hela livet som aktiv spelare upp till 30-års ålder. I dagsläget tränar han damlaget i Waggeryds IK.

– Föreningslivet är stort och otroligt viktigt i Vaggeryd”, berättar Bengt.

Vaggeryd är känt för sitt breda föreningsliv. Att det kan komma att bli problem framöver, vilka som vill lägga sin tid på föreningslivet, oroar honom. Föreningsliv och kyrkor är en viktig grund för relationer i Vaggeryds kommun.

Alla känner alla?

Man skulle kunna tro att alla känner alla men så är det inte idag, berättar Bengt. Inflyttningen är såpass stor och man lär känna nya människor hela tiden. Det positiva med inflyttningen är att samhället utvecklas när det kommer in nya människor med nya idéer.

Sedan år 2000 har han med stadig hand tagit hand om Johnssons Järnhandel, som idag är Beijer byggmaterial. Järnhandeln har stått stadigt i samma lokaler sedan 30-40-talet. Förr uttalade någon att ”det viktigaste i ett samhälle är järnhandeln, stället där man kan köpa allt”.

Förutom den stora kontaktytan i sitt yrkesliv är Bengt engagerad i köpmannaföreningen. Han tycker att företagsklimatet i Vaggeryd är positivt. Vaggerydsborna handlar i stor del lokalt, och det är glädjande för småföretagen när många väljer att gynna den lokala handeln. Han berömmer Vaggerydsborna och tycker att det är ett sunt tänkande, det är här vi lever och det är här vi bor. Trots att näthandeln finns så vill man ju ha kvar det lokala utbudet.

Uppmuntrar till att starta företag

I kommunen är det lätt att skapa kontakter och det är en lokal framåtanda.

– Vi är en liten ort och även om vi inte känner alla på orten så kan vi ändå hänvisa vidare, vi har nära till allt och varandra. Det är det som är fördelen med ett litet samhälle. Styrkan i att vi vill hjälpa, vi vill växa och vi vill att alla ska trivas.

Bengt Carlsson, lagledare för damlaget division 3.

Bengt Carlsson, lagledare för damlaget division 3.

Leva, bo och verka där alla får plats

För att summera mötet med Bengt kan jag konstatera att det är en aktiv föreningsman jag har framför mig. En engagerad man i köpmannaföreningen och en driven företagare som driver ”järnhandeln i byn”. En stabil och ödmjuk man som verkligen vill poängtera att;

– Nu finns jag med på bild men det kunde lika gärna varit hela arbetslaget eller hela köpmannaföreningen. För laget är viktigare än jaget.

Något han starkt förknippar med idrotten.

– Jag kanske är lagledare men vi har alla olika och viktiga roller. Alla är välkomna och det är viktigt att alla ska få plats i föreningsliv, på arbetsplats och givetvis även i kommunen.

Vaggeryds idrottsplats

Fotboll redo för matchspel på Vaggeryds idrottsplats.

Smultronställe

Jag vill verkligen bjuda in att komma till Vaggeryds idrottsplats en lördag, söndag eller kväll och se alla tjejer och killar som spelar fotboll. Myllret, livet, leken mängden, mångfalden och att alla har roligt tillsammans.

Välkommen hälsar Bengt Carlsson

Text: Christin Henryd. Foto 1: Simone Kamm. Foto 2-3: Christin Henryd

Vaggerydsdagen

"Alle går man ur huse" – sista lördagen i augusti. (2021 tillfälligt 25 september)

Missa inte den populära "hemvändardagen". Många kommer hem som flyttat från samhället.

Inflyttade får en chans att lära känna folk och företag.Handeln blomstrar och där all annan verksamhet står still. Det är en dag när det händer grejer. 

  • Artister
  • lotterier
  • chokladhjul
  • luftgevärsskytte
  • handlarna som flyttar ut sina bord framför butikerna.