Ted vid kassan

Ted Engdahl. Foto: Anna Sköld

Profilen: Ted, sommeliern som driver smörgåsbutik

Jag har gått restaurangskola, jobbat i matbutik och som kock. Jag drömde om att öppna en vinbar inne i Jönköping där jag då bodde, men så flyttade syrran till Skillingaryd. Det var något här som klickade med mig, det är mysigt här. 

Men något fattades, Skillingaryd är inte en stad men det betyder inte att man inte vill ha lite stadskänsla. Det utvecklades till en idé om mötespunkten över lunchen; det snabba, anspråkslösa som annars mest hittar i lite större städer. Jag lade fokus på smörgåsen, den man tar i farten antingen med sig eller tillsammans sittandes vid ett bord, nu när man ändå sprang på varandra.

Jag jobbar hela tiden med att utveckla mig. Ett steg var att utveckla konceptet med varma luncher. Alltid nylagat, med bra råvaror och från grunden. Du hittar inga färdiga såser på mina lunchtallrikar. 

Vi jobbar ju mycket med evenemang och då gäller det att boka in rätt kväll som passar gästerna. Redan nu har jag planerat lite roliga provningar, faktiskt cigarrer också. Jag tänker försöka att bli lite mer bokningsbar.

Ibland tänker jag på vad som sker nu när mejeriet blir sålt och utvecklingsmöjligheterna i det. Jag fantiserar ibland om en uteservering vid det lilla vattnet på baksidan. Grillkvällar, kanske, och lite mer dryckesprovningar.

Även om jag är alldeles väldigt mycket svensk husmanskost, är jag bra på att låta maten ta andra delar av världen hit till oss också. Som sommelier lär man sig att älska berättelsen bakom drycken, om platsen, druvan, vingården och producenten.

Men mina idéer handlar också om att vi ska ge oss iväg från vår lilla stad, tillsammans. Jag är bra på att ordna matresor.

Redan till hösten kan man boka biljett till matresa med mig. Det kommer att bära till Irland och Italien. Distrikt håller jag lite hemligt, men vi kommer att komma till ett specifikt resmål. Säsong och lokala traditioner kommer att prägla våra kvällar. Jag hoppas att många vill dela både den här upplevelsen med mig, men också den resan jag gör här hemma – i vår lilla stad.

Ted Engdahl


Människor på restaurangen

After work på Teds. Foto: Anna Sköld