Kvinna står lutad mot husvägg

Rotad på Fagerhults plantskola

– Någon söndagsångest, det har jag aldrig haft.

För att komma från Kajsa så säger det mycket – en gång i tiden svor hon nämligen på att aldrig ta över familjeföretaget. Ändå sitter hon här idag och älskar sitt jobb.

Att växa upp på en plantskola, springandes igenom grönskan och växthusen tillsammans med sin syssling, det var verkligen en dröm för ett barn, berättar Kajsa Edvinsson.

– Men samtidigt såg jag hur hårt mamma och pappa jobbade med plantskolan. Som äldre blev jag därför fast beslutsam över att aldrig ta över efter dem.

Men på något vis blev det ändå så. Sommarjobben blev till heltid, och heltid blev till ägande, och så 2015 tog hon över plantskolan med brodern Emil Edvinsson. Och nu sitter hon här och kan inte föreställa sig att göra något annat.

– Det är fantastiskt jobba så här. Att få vara ute och få jobba med levande material, få följa en liten planta tills den blir en stor växt, säger Kajsa.

Hus i grönska

Samtidigt är det precis så slitsamt som hon hade föreställt sig som barn.

– Det här jobbet blir en livsstil. När klockan blir sex så stänger jag butiken, men det är inte bara låsa gå hem. Det vi lever på lever ju och måste ha vatten och täckas och skyddas.

Kanske är det också därför som Fagerhults plantskola har blivit den äldsta plantskolan i Sverige som har stannat inom samma familj. Plantskolan etablerades år 1902 av deras farfars far Edvin Samuelsson och hans bror Oskar.

På plantskolan finns växthus, ytor med plantor och en butik med inredning och krukväxter. Hit kommer folk i alla åldrar som planerar för säsongen, eller som bara vill drömma sig bort.

– Någon söndagsångest, det har jag aldrig haft. För jag tycker det är så roligt att få vara ute, träffa folk, hjälpa dem med deras trädgårdsdrömmar eller komponera ihop deras krukor.

Kajsa har nyligen fått barn. Och det har även hennes bror Emil. Så nu dröjer det nog inte länge förrän två par barnsben återigen springer skrattandes mellan växthusen på plantskolan.

– Det vore ju häftigt om en femte generation tog över plantskolan, säger Kajsa Edvinsson.

Målning och byggnation i hus