Martin med sin familj i Vaggeryd.

Webbdesignern som landade i Vaggeryd

Martin hade storstadslivet i sikte. Men när Vaggeryd erbjöd både UI-designerjobbet och kärleken kunde han inte säga nej.

– Jag kunde knappt tro det, säger han.

Martin Berggren från Linköping var knappt tonåring när det moderna internet var relativt nytt och snurrande GIF-ar var bland det coolaste som webben hade att erbjuda. Ändock hade webben fångat hans intresse, och han spenderade sina dagar med att snickra ihop hemsidor som han lanserade på kvällen när uppkopplingen var som billigast.

– Då tänkte jag aldrig på det som ett yrke. Det var bara kul att tävla om vem som kunde göra häftigast hemsidor, säger han.

Träffade kärleken i Vaggeryd

Intresset för webben vek sig aldrig. Som äldre flyttade han därför från Linköping till Jönköping för att plugga grafisk design. Under studieperioden började han skriva med Caroline från Vaggeryd, och de fattade tycke för varandra.

– Först visste jag inte ens vart Vaggeryd låg. Jag föreställde mig en by någonstans långt bort, säger Martin och skrattar.

En dag, när Martin just hade besökt Caroline och var på väg till stationen i Vaggeryd, plingade det i telefonen. Ett mejl hade kommit från en potentiell arbetsgivare på en webbyrå, i en byggnad inte långt därifrån han befann sig nu.

– Jag trodde ju inte att det var sant – att jag skulle träffa min flickvän i Vaggeryd, och i samma veva få ett jobberbjudande på precis samma ställe. Det såg jag nästan som ett tecken.

Person på kontor

Lilla webbyrån växte

Han fick jobbet på webbyrån MWI, som snart växte sig större i takt med att stora kunder såsom Landmann och kommunen anslöt sig. Webbyrån köptes sedan upp av Digilär, ett förlag som utvecklar och ger ut digitala läromedel.

Där jobbar Martin i dag som UI-designer – ansvarig för ett gränssnitt som används av drygt 80 000 lärare och elever över hela Sverige.

– Den häftigaste känslan med att jobba med det här, det är Vaggeryd. Man känner sig som en underdog som ändå kan åstadkomma lika mycket som de större konkurrenterna, säger han.

Martin beskriver arbetsplatsen som "sitt andra vardagsrum". Han trivs med kollegorna och känner att arbetsmiljön är mer familjär än på större företag.

– Många går in med inställningen med att det är mer kvalitet i städerna, men jag tycker att man kan motbevisa det. Man kan leverera kvalitet oavsett storlek på staden. Dessutom känner man nog ett större personligt ansvar på ett mindre företag – det är en del av ens liv och därför vill man också att företaget ska gå bra.

Tillbaka till stadslivet

För inte länge sedan gjorde Martin en "avstickare" till Jönköping, och jobbade på ett större företag under några månader.

– Då lekte vi med tanken att flytta in till Jönköping. Att börja om på nytt och lära sig känna hemma där. Men de planerna dödade vi ganska snabbt. Jag kände att jag hade fått ett fotfäste här redan som jag inte riktigt ville släppa. Vaggeryd var redan komplett för allt det vi behövde, säger Martin.

Text & Foto: Simone Kamm